onsdag 4 februari 2015

Livsmedelskontroll - Livsmedelsverket

Livsmedelskontroll - Livsmedelsverket
http://www.slv.se/sv/grupp1/Livsmedelskontroll/



[urklipp från Livsmedelsverket]



Livsmedelskontrollens mål är att konsumenterna får säkra livsmedel, att de inte blir vilseledda och att informationen om livsmedel är tillräcklig och enkel att förstå.

Kontrollen ska vara effektiv, ändamålsenlig och likvärdig för olika företag och intressenter. Ansvaret för livsmedelskontrollen i landet delas mellan kommuner, länsstyrelser och Livsmedelsverket. 

Kommuner

Kommunerna kontrollerar exempelvis butiker, restauranger, skolkök och organisationer, omkring 68 000 företag och organisationer.

Länsstyrelser

Länsstyrelserna ansvarar för kontrollen av 80 000 primärproducenter. De består främst av enskilda jordbruk, men också av exempelvis uppfödare, fiskare och bärplockare. Länsstyrelserna kontrollerar även att kommunernas kontroll följer lagstiftningen.

Livsmedelsverket

Livsmedelsverket är central myndighet som leder och samordnar landets livsmedelskontroll. Verket kontrollerar dessutom själv äggpackerier, musselodlingar, större mejerier, fiskanläggningar med mera och har ständig kontroll på alla slakterier, totalt drygt 800 anläggningar.
För att göra kontrollen likvärdig över hela landet granskar Livsmedelsverket kommunernas livsmedelskontroll. Verket kontrollerar också att länsstyrelsernas kontroll följer lagstiftningen.

EU

Livsmedelslagstiftningen är, med några få undantag, gemensam för EU. EU kontrollerar att medlemstaterna livsmedelskontroll följer den gemensamma lagstiftningen. Det gör man genom Food and Veterinary Office, Dublin, Irland.

Hur livsmedelskontrollen ska gå till och vilka mål och prioriteringar som finns för kontrollen beskrivs i den Nationella kontrollplanen, se länk till höger på denna sida.