torsdag 20 november 2014

Vitamin C (Askorbinsyra), har ingen nämnvärd effekt på förkylning


Att äta en apelsin för att hålla sig frisk från förkylningar, verkar vara en skröna, och förresten så innehåller Paprika mycket mer Vitamin C än Apelsin.

Apelsin innehåller 66 % RDI/100Gram
Paprika innehåller 140-250 % RDI/100Gram




  1. Douglas RM, Chalker EB, Treacy B. Vitamin C for preventing and treating the common cold (Cochrane Review). In: The Cochrane Library, 3, 2001. Oxford: Update Software.
    http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD000980.pub4/abstract
     
  2. Anderson TN, Suranyi B, Beaton GW. The effect on winter illness of large doses of vitamin CCan Med Assoc J 1974; 111: 31-38.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1947567/
     
  3. Karlowski TR, Chalmers TC, Frenkel LD, et al. Ascorbic acid for the common cold. A prophylactic and therapeutic trialJAMA1975; 231: 1038-1042.
    http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=360168
     
  4. Elwood PC, Hughes SJ, St Leger AS. A randomized controlled trial of the therapeutic effect of vitamin C in the common coldPractitioner 1977; 218: 133-137.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/319446
     
  5. Tyrrell DA, Craig JW, Meada TW, White T. A trial of ascorbic acid in the treatment of the common coldBr J Prev Soc Med 1977; 31: 189-191.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC479021/

  6. Michels AJ, Frei B. Myths, Artifacts, and Fatal Flaws: Identifying Limitations and Opportunities in Vitamin C Research. Nutrients 2013;5(12):5161-5192. doi:10.3390/nu5125161.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3875932/